+36-30/640-7622 info@okonati.hu
Oldal kiválasztása

Márciusban kezdünk el vetni miután a téli fagyok után felenged a talaj. Ez általában március elején megtörténik, meg kell várni míg a talaj olyan 10 fokos hőmérsékletű lesz. A vetés előtt előkészítjük a talajt. A talaj előkészítése azt jelenti, hogy felássuk az adott területet és kialakítjuk az ágyásokat. Ha már meglévő veteményesünk van, nem kell felásni, csak átlazítani a talajt ásóvillával. Aztán átkapáljuk, kigyomláljuk, elgereblyézzük. Ennek technikáját megmutatom az alapképzésen.

Milyen fajtákat tudunk vetni márciusban?

Korai fajtákat: borsó, retek, saláta, spenót, mángold, rukkola, káposztafélék, zeller, hagyma, fokhagyma

Aztán vannak olyan zöldségek, amiket áprilisban tudunk elvetni, április közepe tájékán. Ezeknek a zöldségeknek már szükséges a tavaszi meleg. De ezeket a zöldségeket is lehet még magról vetni helybe.

Milyen fajtákat tudunk vetni áprilisban?

Április közepén: tökfélék (cukkini, sütőtök, istengyalulta tök), babok, karalábé, cékla, karfiol

Mindeközben április elején már el lehet kezdeni palántázni. Minden olyan zöldséget palántázunk, mely kicsit kényesebb, mert palántaként kiültetve könnyebben fog megteremni. Főleg azokat a növényeket palántázzuk, amiknek a termését fogyasztjuk. A palánták kiültetése májusban történik, május közepe tájékán, miután elmúltak a május eleji fagyok.

Milyen fajtákat palántázunk és ültetünk ki májusban?

Májusi fagyok után: palánták kiültetése (paprika, paradicsom, padlizsán, uborka. Lehet a tökféléket is palántázni (cukkinit, sütőtökféléket is szokták).

Szerencsénkre minden rá van írva a vetőmagok zacskójára. Hogy mit mikor kell vetni milyen mélyre, milyen távolságra a másiktól, még az is mikorra fog beérni. Így a kezdetekben, amikor még nem vagyunk olyan gyakorlottak, azt javaslom, kövessük az utasításokat.

Vetni legközelebb ősszel szoktunk: október végén, november elején lehet tél alá vetni. Idén például olyan enyhe volt az idő, hogy még november végén is lehetett vetni, mert addig lehet tél alá vetni, amíg nem jönnek meg a fagyok. A tél alá vetésnek az a lényege, hogy télen pihen a mag a földben és tavasszal, amint felenged a talaj és meg vannak a megfelelő körülmények a mag magától megered. Természetesen előfordul, hogy a vetett magok egy része elfagy. Így a tél alá vetés mindig kockázatos, de előnye, hogy nagyon korán lesz belőle zöldségünk tavasszal.

Milyen fajtákat lehet tél alá vetni?

hagymafélék, salátafélék, borsó