+36-30/640-7622 info@okonati.hu
Oldal kiválasztása

Annál jobb tanácsot, mint Kassai Lajos nem tudok adni ebben a témában. Tartsuk az állatokat természetük szerint. Mit jelent ez?

Azt jelenti, hogy nem javaslom senkinek, hogy állatot tartson, csak ha tényleg tudja felhasználni az állat adta lehetőségeket, illetve biztosítani tudja az állat valódi szükségleteit. Így akinek nincsen 1 hektár földje, annak nem javaslom, hogy számos állatot tartson. Számos állatok a kecskék, birkák, tehenek, lovak. Ugyanis ezeknek az állatoknak hely kell a legeléshez. Ha nem tudod csak bezárva tartani őket, kérlek, inkább ne tartsd. Nincs szomorúbb látvány, mint amikor az állat szemében látod, hogy nem bír bezárva élni, mert nem erre született.

Szükséged van tejre?

Keress egy gazdát a közeledben, aki ezzel foglalkozik. Tejelő állatot tartani rengeted kötöttség. Reggel-este fejni kell. Minden évben meg kell ugratni, hogy vemhes legyen, mert csak akkor lesz teje. Utána megszüli kicsinyét és annak helyet kell találnod. Így ha nincs nagy területed és nem vagy kész arra, hogy soha ne tudj elutazni otthonról, akkor inkább nem javaslom, hogy belevágj tejelő állat tartásába.

Ellenben javaslom a baromfitartást.

Lehet tyúkot, kacsát, libát, pulykát tartani. A baromfiknak nem kell sok hely. Ha van 1-2000m2-nyi telked, azon már lehet tyúkudvart építeni. Azonban itt is vedd figyelembe, hogy ezek szárnyas állatok, így kell nekik a szabad ég alatt lenni a napon mindennap, különben könnyen megbetegszenek. Szóval kifutót érdemes építeni nekik az ól mellé. Lehet váltva kifutót csinálni, ami azt jelenti, hogy kettéválasztod a kifutójukat, így amikor az egyik kifutó részt már letarolták, át lehet vezetni őket a másik részre, ahol friss zöld van. Addig a letarolt rész újra tud nőni. A tyúkokat remekül bele lehet vezetni a gyümölcsösbe is, a kifutójuk nyugodtan kombinálható gyümölcsösöddel.

Gyümölcsösödben nyugodtan lehet zöldséget is termeszteni, csak hagyni kell nekik egy területet, ahova nem ültetsz fát. A tyúkokat viszont mindenképp válaszd el kerítéssel a zöldségtől, mert abban kárt tudnak tenni, míg a gyümölcsfák termésében nem. Viszont magvetés előtt nyugodtan rá lehet engedni a veteményes területére a tyúkokat, mert kiválóan átdolgozzák neked a talajt, porhanyós lesz, és könnyen bele tudsz utána vetni. Illetve ősszel, mikor már betakarítottál mindent a kertből, akkor is kapirgálhatnak egy kicsit. A talaj előkészítésében remek segítő partnerek.

Lehet futókacsákat tartani

mert megeszik a meztelen csigákat, bár jó tenyésztésből kell, hogy származzanak, mert igen lusták tudnak lenni. Én tartottam már őket, és csak akkor ették meg a meztelen csigákat, mikor összegyűjtöttem nekik egy tányérra.:)

A liba kiváló házőrző állat, jobb, mint a kutya. A pulykáról sok hasznosat nem tudok mondani, mert tojni sem tojnak jól tapasztalatom szerint, meg a kert szempontjából sem látom sok hasznukat. De aki szereti a húsukat, azoknak megéri tartani, sok helyet nem foglalnak ők sem.