+36-30/640-7622 info@okonati.hu
Oldal kiválasztása

Az ember azt gondolná, hogy a kert szezon tavasztól őszig tart, de szerintem ez nem igaz. Aki kertésznek tartja magát, és arra bátorítanék mindenkit, hogy higgye el magáról, hogy ő kertész, ha már a kertjében tevékenykedik, annak egész évben akad tennivalója. Attól leszel kertész, hogy szívből foglalkozol a kertedben a növényekkel, állatokkal. Így mindegy melyik évszakban kezdesz neki, van mit tenni, leírom kertészeti szempontból az évkört számotokra, hogy legyen honnan ötleteket merítenetek.

Tavasz

Kert szempontjából tavasszal indul az élet. A természet ilyenkor burjánzik, minden kizöldell, ehhez kell nekünk is igazodnunk. Ekkor előkészítjük a talajt és márciusban kezdhetjük is a korai fajtákat vetni (pl.: borsó, salátafélék, hagyma, rukkola stb.). Ezekről már korábbi cikkeimben írtam. Áprilisban is tudunk helyben vetni tökféléket (sütőtök, spárga tök, cukkini), lehet elvetni céklát, répát stb. El lehet kezdeni ilyenkor már palántázni még bent a házban paprikát, paradicsomot, padlizsánt (termés zöldségeket). Májusban pedig kiültetjük a palántákat, május 10-e után, miután elmúltak a május eleji fagyok. Ezzel el is múlt a tavaszi időszak.

Nyár

Nyáron a fejlődés, a beérés időszaka van. Folyamatosan lehet fogyasztani a kertből, van, aminek több, valaminek kevesebb idő kell, hogy beérjen. Locsolunk, gyomlálunk, karbantartjuk a kertünket. Ilyenkor kell kikarózni a paradicsomokat, paprikákat, megmetszeni őket, töltjük a krumpli alá a földet. Segítjük a zöldségeket beérni. Lehet magokat fogni a saját kertedből jövő évi termesztéshez. Előfordulhat, hogy megérkeznek a „kártevők”, melyek helyettünk szeretnék megenni a termésünket. Ezeket vegyszermentes módszerekkel távol tartjuk. Erről is írtam már cikket. Amiből ”túl sok” termett, azokat a zöldségeket el lehet kezdeni eltenni télire. Augusztusban elkezdünk savanyítani, befőzni.

Ősz

Ez a teljes betakarítási időszak. Folyamatosan történik a befőzés ilyenkor. Még szeptemberben esszük a paprikát, paradicsomot a kertből, a sütőtököket, jó, ha megcsípi az első október-novemberi fagy, és csak akkor szedjük fel. Krumplit-hagymát is felszedjük ősz elején. Lassan elfogynak a termések a kertből és elkezdjük előkészíteni a talajt jövő évre. Október-novemberben még szokott lenni egy kis enyhülés mielőtt megjön az igazi téli hideg. Ekkor fellazítjuk ágyásainkat és lehet tél alá vetni (hagymát, salátát, borsót), amik nagyon hamar kibújnak majd tavasszal. Letakarjuk a talajt az összesöprögetett avarral, hogy ne fázzon a föld, így engedjük kertünket télire pihenni.

Tél

Egész évben ültetek fát, de a téli időszakra a faültetéssel is leállok, mert fagyott a talaj, ilyenkor nem dolgozunk a kertben. December a megpihenés időszaka, ilyenkor az ember elcsendesedik, együtt ünnepel a családjával, karácsonykor ki lehet rakni a finom savanyúságokat, befőtteket az asztalra, melyet gondos munkával elraktunk. Januárban lehet tanulni, új módszerekkel ismerkedni, amiket ki tudunk próbálni, mikor megérkezik a tavasz. Rügyfakadás előtt szoktuk oltani a gyümölcsfákat, megcsapoljuk a nyírfát, hogy nyírfa vizet igyunk. Sétáljunk az erdőben kicsit, együnk zamatos turbolyát, medvehagymát, amivel segíthetjük testünket regenerálódni a téli hidegek után. Februárban már tervezzük meg kertünket! Ilyenkor megrajzoljuk, átgondoljuk mit, hova szeretnénk vetni. Megvesszük a megfelelő vetőmagmennyiséget, illetve használjuk a tavaly elrakott magokat is. És már itt is a tavasz, lehet kezdeni ismét a munkát a kertben.