+36-30/640-7622 info@okonati.hu
Oldal kiválasztása

Minél többet kertészkedem, annál inkább érzem a jelentőségét a jó minőségű, egészséges talajnak. Érdekes az ember nem feltétlenül helyez nagy hangsúlyt a talaj táplálására, főleg kezdő kertészként, aztán egyre inkább látszik, hogy szinte minden a jó talajon múlik. Az egészséges talajban egészséges termény fog nőni, de mit jelent ez pontosan?

Mi a talaj?

Önmagában már az is érdekes kérdés, hogy mi a talaj pontosan. Vannak ásványi részei, növényi részei, milliónyi élőlény otthona. A talaj se nem állat, se nem növény, mégis az élet alapja. Talaj nélkül nincs élet ezen a bolygón. A kutatások szerint a talajban lakó baktériumok a mi bélrendszerünkben is megtalálhatóak, szóval tényleg porból lettünk, porrá leszünk.

Ezek szerint a talaj egy élőszervezet, mely képes életet táplálni és lebontani is, ezzel fenntartva az élet körforgását. Ha belegondolunk van ebben valami gyönyörű. A talajt becsülnünk kell és hálásnak kell lennünk érte. Ezzel a hozzáállással biztosan egészségesebb talajunk lesz kertünkben.Ne álljunk meg ott a fejlődésben, hogy nem bántjuk a talajt, kezdjük el gyógyítani is. Terményeink meg fogják nekünk hálálni a talajgyógyító munkánk.

Hogyan tudjuk gyógyítani a talajt?

Például, ha komposztot rakunk és a megérett komposztot kijuttatjuk vetéskor a földbe a magok alá. Ha nincs komposztunk, vehetünk is érett, szerves trágyát, melyet be tudunk forgatni a talajba a talaj előkészítésekor.

Mulcsozzunk. Vagyis használjunk talajtakarást. Legjobb az avartakarás ősszel, mert ez a legtermészetesebb forma, amit a természet nyújt számunkra. Azonban lehet szalmával, vagy lekaszált, kicsit megszárított fűvel is, vagy a metszéskor vissza maradt növényi maradványokkal. Lehet kifejezetten talajtakaró növényeket is vetni ősszel, mely a tél folyamán visszapótolja a tápanyagot a talajba, majd a maradványokat be lehet forgatni tavasszal a talajba. Sok megoldás létezik a talajtakarására, mindenkit arra biztatnék, hogy olvasson utána.

Mi a leghatékonyabb módszer?

Jelen ismereteim szerint a biodinamizmusban használt preparátumok tűnnek a leghatékonyabb talajgyógyító módszernek.

Mostanában járok egy biodinamikus gazdaságba önkénteskedni, hogy többet tudjak meg erről a rendszerről. 20 éve folyik ebben a gazdaságban biodinamikus termelés, melynek következtében semmilyen szerrel nem kezelik a megtermelt zöldségeket. Ugyanis olyan egészséges a talajuk, hogy semmilyen szerrel, engedélyezett szerrel, házi praktikával nem kell kezelniük már a zöldségeket. A megtermett zöldségeiknek pedig nagyon magas a beltartalmi értéke.

A biodinamizmusban javasolt preparátumokat használják, azzal oltják be a komposztjukat és a talajt a megfelelő időben. Ezen felül csak zsurlóteával permetezik be még a földet. Csodálatosan szép és nagyon finom zöldségeik vannak. Mérések bizonyítják, hogy a biodinamikus gazdaságokban megtermelt zöldségeknek a legmagasabb a beltartalmi értéke. Hiszen ez a módszer a talajgyógyításán alapul. Így mindenkit arra biztatnék, hogy mélyüljön el jobban azon a téren hogyan tudja gyógyítani a talajt legalább abban a kertben, ahol termel. Ha minden család csak a saját kertjét gyógyítja, az előbb-utóbb összeadódva nagy terület tud lenni.